Anwar Saleem’s house at Nemom in Thiruvananthapuram, Kerala is quite special as it stands proudly on the 5 cent plot which had posed quite a few challenges at the time of construction. A canal crosses the back of the plot. So a legal setback of 3 meters had to be left here as well. This was a blow as the plot became smaller, leaving the designer with minimal options to incorporate design features with essential amenities. The homeowner was worried if there wouldn’t be enough space even to build a car porch. However, architect TG Arun deserves praise for designing such a fabulous house that looks splendid and also has all the necessary amenities.


The picturesque space at the back is designed as an enclosed space, close to the boundary wall. It also has a glass ceiling. Interestingly, this area was turned into a backyard space where a car could be parked or parties could be held. The washing area has also been fitted out here.


The elevation features the flat box style to make good use of spaces in a crowded lot. The show wall decorated with wooden cladding is the highlight of the facade of the house. Meanwhile, a GI truss roof was installed on the flat roof. The cement board panels that act as the facade are an interesting design element.


A lounge area, living and dining areas, a kitchen with a work space, a master bedroom, a patio and a backyard have been set up on the ground floor. Meanwhile, there are two more bedrooms and a collapsible divider space on the upper floor. This area could be converted into a bedroom whenever there are guests. Interestingly, convertible furniture has been installed here to make it space-saving.


The interiors are designed in an open style to make it feel more expansive. The front door opens into the quaint living room. From here one could enter the open hall where the dining room and the kitchen were fitted out. A mini-court is also set up nearby. The staircase features stainless steel handrails that add a chic vibe.


Custom furniture doesn’t make spaces feel cluttered. For its part, the floor covering in vitrified tiles is elegant.


The kitchen has all modern appliances while being stylish. The cabinets are made of marine plywood with a laminate finish. The counter, meanwhile, was paved with white nano.


The backyard is the highlight of the house. The Zen garden with the Buddha figurine gives a soothing ambiance to this space. In addition, a party area and a barbecue have also been set up here. As it is an enclosed and safe space, the doors could be opened to receive fresh air and natural light.


The family is relieved to be able to build their dream home by effortlessly overcoming the spatial challenges posed by the 5-cent lot.



Project Facts

Location – Nemom, Trivandrum

Land – 5 cents

Area – 1900 SFT

Owner – Anwar Salim and Sherin Anwar

Designer – Arun TG

Graphite God Houses, Trivandrum

Crowd – 9895955955

Budget – Rs 55 lakhs

Year of completion – 2022 January